تکنولوژی بلاک‌چین

تکنولوژی بلاک‌چین

بلاک‌چین چیست؟

Blockchain از دو کلمه بلاک(Block) و چین(Chain) تشکیل شده است و به معنی زنجیره بلاک است.

دلیل انتخاب این نام این است که اطلاعات در فناوری بلاک‌چین داخل یک سری بلاک‌هایی قرار می‌گیرند که این بلاک‌ها زنجیره‌وار به یکدیگر متصل هستند از این رو این تکنولوژی بلاک‌چین نامگذاری شده است.

 

بلاک‌چین چگونه کار می‌کند؟

همان طور که گفته شد، بلاک‌چین زنجیره‌ای از بلاک‌ها می‌باشد و هر بلاک، لیستی از تراکنش‌های تایید شده را در خود ذخیره می‌کند. با توجه به این که سیستم بلاک‌چین توسط تعداد زیادی کامپیوتر توزیع شده در سرتاسر دنیا کار می‌کند، بنابراین به عنوان یک دفتر کل توزیع شده می‌توان به آن نگاه کرد. این بدان معنی است که هر گره، یک کپی از داده‌های بلاک‌چین را در اختیار دارد و با دیگر گره‌ها در تعامل است تا همگام با آن‌ها باشد.

قسمت اصلی هر بلاک‌چین، فرآیند ماینینگ آن است که بر مبنای الگوریتم‌های هشینگ انجام می‌شود. هش، خروجی تابع ریاضی است. ورودی این تابع هر مقداری می‌تواند باشد اما خروجی آن یک مقدار منحصر به فرد با اندازه ثابت است. توابع هش، یک طرفه هستند و با داشتن خروجی نمی‌توان به ورودی آن‌ها دست پیدا کرد. یک طرفه بودن هش، باعث امنیت شبکه بلاک‌چین می‌شود.

 

مزایای تکنولوژی بلاک‌چین

یکی از مزایای اولیه استفاده از بلاک‌چین این است که تراکنش ها بدون حضور واسطه انجام می‌شوند. این قضیه در بلاک‌چین‌های نسل اول مانند بیت‌کوین و لایت‌کوین برای انتقال پول به وجود آمده است. حذف واسطه به معنی کاهش اعمال تغییرات، حذف داده و همچنین کاهش هزینه انتقال داده است.

هم چنین هر شخص با وصل بودن به اینترنت و داشتن نرم‌افزار مورد نظر شبکه می‌تواند به راحتی وارد شبکه شود و از امکانات آن استفاده کند. بنابراین، در این فضا هیچ کس نمی‌تواند به دیگری اعمال نظر کند و همه در برابر قوانین شبکه یکسان هستند.

یکی از مهم ترین نقاط قوت شبکه‌های بلاک‌چین این است که از مقاومت بالایی در برابر سانسور یا حذف شبکه به وسیله افراد یا سازمان‌ها برخوردارند. در سیستم‌های متمرکز برای انجام اعمال مخرب تنها کافی است سرور شبکه مورد حمله قرار گیرد. اما در شبکه بلاک‌چین، هر گره به عنوان یک سرور عمل می‌کند. بنابراین حذف آن راحت نیست.

 

معایب تکنولوژی بلاک‌چین

یکی از مهم‌ترین مسائلی که اکثر بلاک‌چین‌ها با آن روبه‌رو هستند، مسئله مقیاس‌پذیری است. از آن‌جایی که همه گره‌ها در شبکه باید همگام باشند، اطلاعات نمی‌توانند خیلی سریع به بلاک‌چین اضافه شوند. بنابراین در این سیستم‌ها به منظور حفط ویژگی غیرمتمرکز بودن شبکه، از قابلیت مقیاس‌پذیری آن صرف نظر شده است.

این مشکل در زمان‌های اوج استفاده از شبکه، بیشتر قابل لمس است. بلاک‌ها در بلاک‌چین‌ نمی‌توانند اطلاعات زیادی را در خود نگه‌ دارند و فورا به زنجیره اضافه نمی‌شوند.

تمامی دیتاها و اطلاعات در بلاک‌چین با استفاده از الگوریتم کلید عمومی رمزنگاری می‌شود. اگر فردی کلید خصوصی خود را گم کند، دسترسی به اطلاعات او به هیچ وجه امکان‌پذیر نیست. 

ارتقای سیستم‌های بلاک‌چین یکی دیگر از مشکلات موجود است. محیطی که پتانسیل حضور میلیون‌ها کاربر را دارد، اعمال تغییرات به شدت سخت است. البته شما می‌توانید برخی از پارامترهای نرم‌افرار گره خود را تغییر دهید اما این کار باعث دور افتادن شما از شبکه اصلی خواهد شد. در حالتی که نرم افزار بهبود یافته با سایر گره‌ها ناسازگار باشد، از برقراری ارتباط با شما امتناع خواهند شد.

همان طور که اشاره کردیم، تغییر اطلاعات در یک شبکه بلاک‌چین کار بسیار دشواری است، اما غیرممکن نیست. حمله ۵۱ درصد یکی از رایج‌ترین خطرها برای امنیت یک شبکه بلاک‌چین است. این حمله زمانی اتفاق می‌افتد که یک نود شبکه، کنترل بیش از ۵۰ درصد قدرت پردازشی یک شبکه بلاک‌چین را در دست خود بگیرد. در صورت وقوع چنین اتفاقی، این نود می‌تواند اطلاعات ذخیره شده در بلاک‌چین را تغییر دهد. هر چه قدرت پردازشی یک شبکه بلاک‌چین افزایش یابد، احتمال وقوع چنین حمله‌ای کاهش خواهد یافت. برای مثال، وقوع این حمله در بیت کوین بسیار بعید و دور از ذهن است.

 

سخن آخر

توانایی‌های صنعت بلاک‌چین این حس را القا می‌کند که تغییرات آینده به بزرگی اختراع اولیه‌ی اینترنت خواهد بود. آنچه که می‌توانیم از آن مطمئن باشیم این است که بلوغ فناوری بلاک‌چین و ریشه‌دوانی آن در تمام بخش‌های زندگی قابل لمس است و با توجه به مسیر طولانی که فقط در ۱۰ سال طی کرده است، وقایع بزرگ‌تر به‌نظر زودتر از آنچه فکر می‌کنیم رقم خواهند خورد.